Koiran TULES- hoidot naprapaatin silmin


Koiriin erikoistunut naprapaatti on perehtynyt tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoisalanaan koiran niveliin ja liikkumiseen liittyvät ongelmat.

Harraste-eläinten TULES- ongelmat, eli tuki- ja liikuntaelinten erilaiset vaivat alkoivat lisääntyä jo -80 luvulla, kun koiriin ja hevosiin kohdistuva liikunnallinen vaatimustaso kasvoi voimakkaasti.

Naprapaatti Annika Tähtinen kehitti -92 fysikaalisen menetelmän koirille ja hevosille naprapaatin näkökulmasta. Se sisälsi mm. opintoja eläinten anatomian, fysiologian, sekä biomekaniikan ymmärtämisen tärkeydestä. Eläintä hoidettaessa on ensisijaisen tärkeää kyetä lukemaan eläimen kipukäytöstä, ja ymmärtää eläimen lajikohtaista käyttäytymistä eli etologiaa.

Annika Tähtinen kouluttaa Suomessa naprapaatteja, joilla on koiratuntemusta hoitamaan TULES- vaivoja naprapaatin menetelmin. Hoito on lempeää, mutta määrätietoista. Nivel- ja lihasongelmat ovat suurin hoidettava ryhmä. Lisäksi erilaiset selkäongelmat ovat yleisiä, kuten fasettilukot ja artroottiset muutokset selkärangassa. Koiralle valitaan hoitotekniikka aina yksilöllisesti oireiden perusteella. Esimerkiksi mobilisointi, manipulaatio, sekä kivun ja arpikudosten hoidossa laserhoito.

Eläimiä hoitavilla naprapaateilla on nelivuotinen ammattikorkeakoulututkinto humaanipuolelta, jonka jälkeen on ollut mahdollista suorittaa puolen vuoden pituinen erikoistuminen koirien ja/tai  hevosten  TULES- vaivojen tutkimiseen ja hoitoihin fysikaalisin menetelmin.

Koira naprapaatin vastaanotolla

Omistajan kertomuksella koiran oireista ja niiden alkamisesta on suuri merkitys. Miten koiran toiminta ja käytös on muuttunut? Onko taustalla loukkaantuminen vai onko oireet alkaneet pikkuhiljaa vai äkkiseltään? Onko kyseessä harraste-koira, mitä koira harrastaa, kuinka usein ja miten koiran kanssa treenataan? Keskutelun jälkeen naprapaatti aloittaa tutkimalla koiran. Kun koiran liikuminen, rakenne, mahdolliset liikerajoitukset ja poikkeamat askelluksessa on arvioitu silmämääräisesti tarkastellen, naprapaatti käy käsin läpi koko koiran kehon. Koira ohjataan hakeutumaan tasapainoiseen, rentoon seisoma-asentoon lattialla tai hoitopöydällä, jotta koira on luottavaisesti mukana hoitotianteessa. Koira pyritään aina hoitamaan seisten, eikä makuuasennossa, jos siihen  ei ole erityistä syytä tai tarvetta. Jo melko nopeasti koira alkaa nuoleskella / massuttaa ja haukotella merkiksi rentoutumisestaan. Palpoiden huomataan mahdolliset jännittyneisyydet, poikkeamat lihaksistossa, jänteissä, nivelten rakenteissa ja liikkuvuudessa, ihon lämpötilassa ja kireydessä. Koira ilmoittaa mahdolliset kiputuntemukset käytöksellään. Tutkimuksen pohjalta valitaan hoitotapa. Hoidon aikana tarkkaillaan koko ajan hännän ja pään asentoa, eri reaktioita, kuolan eritystä ja hengitystä. Eläimet reagoivat yleensä hoitoon varsin nopeasti ja hoidosta lähtee hyväntuulinen ja vetreämpiliikkeinen koira. Usein käsittely myös väsyttää ja koira tarvitsee hoitopäivänä lepoa. Hoitokertojen määrä on myös yksilöllistä.

Yksi hoidon keskeisistä tavoitteista on vaikuttaa lihasmuistiin, jolloin koira saadaan seisomaan tasaisesti kaikilla neljällä jalalla, jolloin asento on tasapainoinen ja keho kuormittuu fysiologisesti oikein. Silloin liikkuminen on rentoa ja luonnollista ja koira on valppaampi.

Tyypillinen naprapaatin koira-asiakas on yleisimmin?

Kaikilla koirilla on elämänsä aikana tilanteita, jolloin tarvitaan apua kivunlievitykseen tai liikkumisen ongelmiin. Asiakas voi olla kotikoira, pentu tai seniori. Vastaanotolle saattaa myös tulla harrastekoiria, joille vauhti ja vaaralliset tilanteen saatavat aiheuttaa vammoja ja kolhuja. Juoksijat esim. kärsivät eniten rasitusvammoista tai yhteentörmäyksissä syntyneistä kolhuista. Työkoirat, suojelukoirat tai metsästyskoirat saattavat joutua alttiiksi erilaisille kontaktivammoille ja muille lajeille tyypillisille haavereille.

Myös koirakot hyötyvät naprapaatin käsittelystä. Yhteinen harrastus saattaa nousta ihan uudelle tasolle, kun molempien liikeradat saadaan kuntoon ja harjoittelu etenee paremmin.

 

Milloin koiran kanssa lääkäriin?

Naprapaatit tekevät yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa. Jos koira on pitkään ontunut, varonut astumasta jollakin jalalla, tai ei esim. suostu hyppäämään, on hyvä käydä eläinlääkärillä ja mahdollisesti kuvauttaa koira. Suositeltavaa on konsultoida TULES- vaivoihin erikoistunutta eläinlääkäriä, esim. ortopediä, jotta päästään mahdollisimman nopesti asiassa eteenpäin.

Koira klinikka

Klinikan tarkoituksena on tarkastaa koiran fyysinen kunto, sekä mahdolliset toiminnalliset häiriöt, joista koira ei vielä ilmoita kipukäytöksellään. Klinikalla tutkitaan koira mahdollisten kipua aiheuttavien kehon toimintojen osalta. Aikaa varataan 15 -20 min. Klinikka toteutetaan aina kerran kuussa ja vastaantolle saavutaan sovittuina aikoina.

Klinikalle ajanvaraus 1.11.2018 alkaen (Tarpilankuja 6B, Kangasala) joko soittamalla tai sähköpostilla suoraan minulle.